De 10 meest gemaakte fouten op het cv (en hoe u ze kunt voorkomen!)

De 10 meest gemaakte fouten op het cv (en hoe u ze kunt voorkomen!)

Uw cv is veel meer dan zomaar een document; het is uw visitekaartje en dé sleutel tot uw droombaan. Toch worden er vaak fouten gemaakt die uw kansen op een sollicitatiegesprek flink kunnen verkleinen. Deze voorkomt u, want in dit artikel bespreken we de 10 meest gemaakte fouten op een cv en geven we u praktische tips om deze cv fouten te vermijden.

Bent u er klaar voor om uw cv naar een hoger niveau te tillen?

1. Een rommelig of onoverzichtelijk cv

We beginnen met een klassieker: het rommelige cv. Werkgevers besteden gemiddeld slechts 6 seconden aan het scannen van een cv op interessant of niet. Als uw document een chaos is, zal het snel worden weggeklikt.

Hoe herkent u een rommelig cv?

  • Te veel verschillende lettertypes en kleuren.
  • Teksten zonder duidelijke structuur of secties.
  • Geen witruimte waardoor alles op elkaar gepropt lijkt.

Oplossing:
Houd het strak en overzichtelijk! Gebruik duidelijke kopjes zoals Persoonlijke Gegevens, Werkervaring en Opleidingen. Investeer in een professionele template, zoals die op Freecvtool.com en zorg ervoor dat belangrijke informatie makkelijk te vinden is​​.

2. Een cv dat te lang is (en daardoor verveelt)

Heeft u een cv van drie pagina’s? Stop! Hoe indrukwekkend uw werkverleden ook is, werkgevers willen geen complete biografie lezen.

Hoe houdt u het kort?

  • Beperk uw cv tot maximaal twee pagina’s.
  • Focus op recente en relevante werkervaring.
  • Werkervaring ouder dan 15 jaar? Vermeld dit kort of laat het helemaal weg.
  • Moeite met wegstrepen? Identificeer welke werkervaring en andere cv-onderdelen écht relevant zijn voor de positie die u zoekt. Streep weg wat het minste bijdraagt.

Tip van Freecvtool:
Een krachtig cv vertelt meer met minder woorden. Beschrijf uw prestaties in korte zinnen en gebruik bullet points om overzicht te creëren. Een voorbeeld:
“Leidde een team van 10 medewerkers, verhoogde de omzet met 25% in een jaar.”

3. Een standaard cv dat niet opvalt

Stuur nooit hetzelfde cv naar verschillende bedrijven. Waarom niet? Elke functie is anders en vereist specifieke vaardigheden en ervaring. Een generiek cv maakt geen indruk. Zorg er daarom voor dat uw cv aansluit op de vacature en werkgever.

Wat kunt u doen?
Pas uw cv aan voor elke sollicitatie. Lees de vacaturetekst goed door en verwerk relevante trefwoorden in uw cv. Solliciteert u bijvoorbeeld naar een marketingfunctie? Laat dan duidelijk zien hoe uw ervaring aansluit bij campagnes, social media of klantcommunicatie.

Extra tip:
Gebruik de vacaturetekst als uw persoonlijke ‘cheat sheet’. Als daar bijvoorbeeld staat dat kennis van Adobe Photoshop een vereiste is, vermeld dan expliciet bij uw ‘Vaardigheden’ dat u hier ervaring mee heeft​​, wanneer dat het geval is.

4. Een onverzorgde lay-out

U heeft misschien de perfecte ervaring en skills, maar als uw cv er slordig uitziet, komt dat niet professioneel over. Een onoverzichtelijke lay-out kan ertoe leiden dat recruiters afhaken, hoe indrukwekkend uw achtergrond ook is.

Wat maakt een goede lay-out?

  • Gebruik een strak, professioneel lettertype zoals Arial of Calibri.
  • Zorg voor consistente kopjes en subkopjes.
  • Kies voor neutrale kleuren en vermijd schreeuwerige designs.

Oplossing:
Geen idee waar u moet beginnen? Met de templates van Freecvtool wordt de lay-out moeiteloos en automatisch verzorgd, zodat uw cv er professioneel uitziet​.

5. Het vergeten van belangrijke vaardigheden en competenties

Een werkgever wil weten wat u onderscheidt van andere kandidaten. Vaardigheden en competenties spelen hierbij een cruciale rol. Als u dit niet opneemt in uw cv, mist u een grote kans.

Hoe pakt u dit slim aan?
Maak een aparte sectie met uw belangrijkste vaardigheden. Denk aan projectmanagement, communicatie of probleemoplossend vermogen. Voor technische functies kunt u denken aan softwarekennis of specifieke tools zoals AutoCAD.

Tip:
Onderbouw uw competenties met concrete voorbeelden. In plaats van simpelweg “teamplayer” te schrijven, kunt u zeggen: “Bouwde multidisciplinair team”​. Gebruik daarnaast deze sectie om zowel hard skills als soft skills te laten zien.

6. Liegen op uw cv (een absolute no-go!)

U denkt misschien: “Ach, een kleine aanpassing kan toch geen kwaad?” Maar liegen op uw cv is nooit een goed idee. Werkgevers hebben vaak verrassend veel manieren om uw informatie te controleren. En zelfs als dat niet het geval is, valt u later akelig door de mand als specifieke kennis nodig is. Wij raden het u af.

Waarom is eerlijkheid zo belangrijk?

  • Leugens komen vaak aan het licht tijdens referentiechecks of sollicitatiegesprekken.
  • Uw geloofwaardigheid en reputatie staan op het spel.
  • Als bepaalde kennis een voorwaarde is, zal u deze moeten toepassen in het werk. De waarheid komt daardoor snel naar boven.

Alternatief:
Benoem de ervaring die u wél heeft en laat zien hoe uw vaardigheden relevant zijn voor de functie. Dit maakt u authentiek en geloofwaardig​. Bekijk daarnaast grondig de vacaturetekst en kijk of u bepaalde elementen opnieuw kunt verwoorden zodat dit beter aansluit, zonder te liegen.

7. Een ongepaste of onverzorgde foto

Hoewel het toevoegen van een foto niet verplicht is, kan het uw cv persoonlijker maken. Maar let op: een verkeerde foto kan averechts werken.

Wat zijn veelgemaakte fouten?

  • Vakantiefoto’s of selfies.
  • Foto’s met een drukke achtergrond.
  • Onprofessionele kleding of houding.
  • Slecht licht waardoor schaduw op uw gezicht valt.

De perfecte foto:

  • Professionele uitstraling, neutrale achtergrond, nette kleding.
  • Laat een vriendelijke en zelfverzekerde indruk achter​.

8. Een niet-representatief online profiel

Wist u dat veel werkgevers uw naam googelen na ontvangst van uw sollicitatie? Een slordig of ongeschikt online profiel kan u duur komen te staan.

Hoe maakt u een goede indruk online?

  • Scherm persoonlijke social media-profielen af.
  • Zorg ervoor dat uw LinkedIn-profiel up-to-date en consistent is met uw cv.
  • Vermijd ongepaste foto’s of uitingen op openbare profielen.
  • Google uzelf om te onderzoeken of u uw online situatie moet aanpassen.

Extra tip:
LinkedIn is meer dan alleen een cv-platform. Laat uw expertise zien door posts te delen of relevante artikelen te schrijven​​.

9. Spel- en typfouten

U wilt absoluut niet dat uw cv eindigt in de prullenbak vanwege een spelfout. Toch gebeurt dit vaker dan u denkt. Een foutloos cv laat zien dat u oog heeft voor detail.

Wat kunt u doen?

  • Gebruik een spellingscontrole.
  • Vraag een vriend of collega om uw cv te lezen.
  • Neem de tijd om uw document meerdere keren te controleren.

Tip van Freecvtool:
Binnenkort zal de spelfout-check van Freecvtool live gaan, zodat u in de app met één druk op een knop, uw spelfouten kunt checken. Zo wordt het nóg makkelijker.

10. Onjuiste of ontbrekende contactgegevens

Het lijkt vanzelfsprekend, maar veel sollicitanten maken fouten bij het invullen van hun contactgegevens. Een verkeerd telefoonnummer of een ongepast e-mailadres kan fataal zijn.

Hoe voorkomt u dit?

  • Controleer of uw telefoonnummer en e-mailadres kloppen.
  • Gebruik een professioneel e-mailadres, zoals voornaam.achternaam@example.com. Vermijd gebruik van uw eerste e-mail adres, als deze ook maar enigszins lijkt op feestbeest123@example.com.

Tot slot: U krijgt maar één kans op een eerste indruk

Uw cv is vaak het eerste wat een werkgever van u ziet. Door bovenstaande fouten te vermijden, laat u zien dat u professioneel en serieus bent.

Nu aan de slag!
Wilt u uw cv verbeteren, uw cv helemaal opnieuw opstellen, of zelfs uw LinkedIn profiel als basis gebruiken? Ga aan de slag op Freecvtool.com en maak gebruik van onze gratis templates en tips. Neem geen risico met uw carrière. Zet vandaag de eerste stap naar succes!