Gefeliciteerd! U heeft gesolliciteerd naar een functie en u mag op gesprek komen. Deze fase van het sollicitatieproces kan voelen als een uitdagende stap met veel onzekerheden. Echter, het voorbereiden op een sollicitatiegesprek moet u juist met vertrouwen tegemoet treden. Met de juiste voorbereiding komt u goed beslagen ten ijs voor uw sollicitatiegesprek.
De specifieke voorbereiding zal per sector, per afdeling en per niveau van de rol verschillen, maar de voorbereiding zal in het algemeen veel overeenkomsten hebben.
Deze blog behandelt verschillende punten waarmee u
- aantoont dat u gekwalificeerd bent voor de rol,
- aantoont dat u betrokken bent bij wat de rol en het bedrijf te bieden heeft,
- zich voorbereidt op subtiele attente etiquette om een goede indruk te maken,
- zich voor kunt bereiden op een aantal cliché vragen van de recruiter.
Om de kwaliteit van deze blog zo hoog mogelijk te houden, is de gids zo compact mogelijk geschreven.
Voorafgaand het interview
1. Onderzoek de organisatie
- Ontwikkel een beeld van de bedrijfscultuur: Maak uzelf vertrouwd met de missie, waarden en cultuur van het bedrijf. Dit zal u helpen om uw antwoorden af te stemmen op de doelstellingen van het bedrijf. Kijk hierbij naar de communicatie kanalen van de organisatie, LinkedIn, Instagram, de nieuwsbrief en de website. Leer ook van de LinkedIn posts van uw mogelijke collega’s en leidinggevenden.
- Ken het product / de service: Begrijp wat het bedrijf aanbiedt. Hiermee laat u zien dat u oprecht geïnteresseerd bent en de tijd hebt genomen om hun bedrijf te leren kennen. Dit hoeft niet grondig, maar een basiskennis is wel vereist.
- Zoek op recent nieuws: Zoek naar recente nieuwsartikelen, persberichten of sociale media-updates over het bedrijf. Op de hoogte zijn van recente ontwikkelingen kan u gespreksstof opleveren tijdens het sollicitatiegesprek.
2. Analyseer de vacature grondig
- Identificeer de hoofdtaken: Identificeer de hoofdtaken van uw beoogde rol en bedenk hoe u deze verantwoordelijkheden uit de functieomschrijving bij uw eerdere werkervaring aansluiten.
- Identificeer de belangrijkste skills: Ga op dezelfde manier na welke skills het zwaarst wegen voor deze rol en formuleer hoe u verantwoord dat u deze skills machtig bent.
3. Oefen de veelvoorkomende soort vragen
- Gedragsinzichtelijk: Deze vragen beginnen vaak met “Vertel me over een moment waarop...” of “Geef een voorbeeld van een situatie waarin...”. Gebruik de STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) om uw antwoorden te structureren.
- Technisch: Afhankelijk van de functie en uw expertise kunnen technische vragen aan u worden gesteld. Welke technische uitdagingen of risico’s voorziet u op basis van de functieomschrijving? Bekijk de technische vaardigheden en de doelen en wees klaar om uw denkproces uit te leggen.
- Algemeen: Oefen met het beantwoorden van algemene, bijna clichématige vragen zoals “Vertel eens wat over uzelf”, “Waarom wil u hier werken?” en “Wat zijn u sterke en zwakke punten?”. Een aantal specifieke voorbeelden van vraag en antwoord vindt u verderop in dit artikel, bij ‘Veelvoorkomende Sollicitatievragen met Antwoord’. Desondanks is het vanzelfsprekend aangeraden om te oefenen met het improviseren van een antwoord op een afwijkende vraag.
4. Bereid uw eigen vragen voor
Het stellen van inzichtelijke vragen laat zien dat u geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. In de praktijk is dit onderdeel het onderdeel waarmee u een verschil kunt maken ten opzichte van andere sollicitanten, en waardoor u positief herinnerd wordt door de recruiter. Wees niet bang om ook licht kritische vragen te stellen. Hier zijn enkele vragen om te overwegen:
- Over de rol: “Hoe ziet een typische dag voor iemand in deze functie eruit?”
- Over het team: “Kunt u me iets vertellen over het huidige team en de huidige werkwijze?”
- Over succes: “Hoe ziet succes eruit in deze functie?”
- Over uitdagingen: “Voor welke uitdagingen staat het huidige team / stond mijn voorganger?”
- Over het bedrijf: “Hoe zou u de bedrijfscultuur omschrijven?”
- Kritisch: “Welke huidige uitdagingen hoopt u op te lossen met het invullen van deze vacature?"
Belangrijk is dat u deze vragen goed inleidt en niet recht voor zijn raap stelt. Bijvoorbeeld, als u het antwoord op de vraag “Hoe zou u de bedrijfscultuur omschrijven?” wilt weten, leidt deze dan in met ‘‘Een passende bedrijfscultuur is erg belangrijk voor mij’’. Mensen, en recruiters zeker, vinden het fijn om te snappen waar uw interesse vandaan komt, zonder gegeven reden kan dit namelijk klinken als iets om zich tegen te verdedigen.
5. Bereid uw documenten voor
Een voorbereid mens telt voor twee. Hoewel wij leven in een digitale wereld, spreekt het nooit in je nadeel om voorbereid langs te komen. Het getuigt van attent gedrag om het volgende mee te nemen wanneer het eerste gesprek op locatie is:
- C.V.: Neem een kopie van uw cv mee.
- Motivatiebrief: Idem, indien van toepassing. Dit is steeds vaker niet meer verplicht. Maar, omdat u in de motivatiebrief uw motivatie en doelen kunt formuleren op een manier die past bij de rol en het bedrijf, kan dit wel meerwaarde bieden.
- Portfolio: Neem, indien relevant, een portfolio van uw werk mee. Neem ook uw laptop mee als dit een makkelijke manier is om uw portfolio te laten zien.
- Referenties: Referenties geeft u meestal in een later stadium, toch zal het nooit in uw nadeel spreken om deze wel mee te nemen en te leveren indien hiernaar gevraagd wordt.
Tijdens het interview
Hoewel vanzelfsprekend, is het toch belangrijk om bewust te zijn van de volgende algemene punten, omdat deze bijdragen aan een goede indruk.
1. De eerste indruk
- Kom op tijd: Kom ongeveer 10 minuten te vroeg. Zo kunt u even op uw gemak komen en
- Kleed u passend: Draag professionele kleding die past bij de bedrijfscultuur.
- Begroet vriendelijk: Geef een stevige handdruk, maak oogcontact en glimlach kort maar hartelijk.
2. Gebruik uw lichaamstaal
- Houding: Zit rechtop en leun iets naar voren om betrokkenheid te tonen.
- Oogcontact: Maak oogcontact zonder te staren. Gebruik oogcontact op een manier die voor u gemakkelijk is en werkt. Oogcontact werkt, wanneer u zelfverzekerd, betrokken bij het gesprek en kalm overkomt.
- Gezichtsuitdrukkingen: Glimlach en knik om begrip en interesse te tonen. Neem bij een uitdagende vraag ook kort de tijd om na te denken, voordat u een complex antwoord geeft. Hiermee geeft u aan dat u eerst nadenkt bij een nieuwe uitdaging, in plaats van voorkeur te geven aan een goede indruk met het snelste antwoord.
Onthoudt, het eerste gesprek is een kennismaking waarbij beide kanten aftasten of er sprake is van een match. Alles wat u in dat eerste gesprek doet zou vanuit dat perspectief moeten gebeuren.
3. Hoe vragen te beantwoorden
- Wees beknopt: Beantwoord vragen duidelijk en beknopt. Vermijd ratelen. Maar, gebruik wel voorbeelden om uw beweringen te ondersteunen. Als u een illustrerend bewijs kunt leveren, komt uw bewering beter over.
- Blijf positief: Spreek positief over eerdere ervaringen en vermijd kritiek op voormalige werkgevers.
4. Stellen van de juiste vragen
- Wees nieuwsgierig: toon uw interesse in de functie en het bedrijf door weloverwogen vragen te stellen, zoals we behandeld hebben in ‘Bereidt uw eigen vragen voor’.
- Vermijd salaris en voordelen: Focus u in het gesprek op vragen over de functie, het team en de bedrijfscultuur. Bewaar vragen over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden voor een later stadium, of laat dit over aan de bemiddelaar die betrokken is (recruiter of headhunter). In het geval van een interim functie wordt een uurloon vaak wel besproken in het eerste gesprek en is het niet ‘not done’ om hierover te beginnen. Een belangrijke tip is om niet naar een specifiek getal op zoek te gaan, maar naar een bandbreedte te vragen. Hiermee houdt u ruimte over voor in de onderhandelingsfase, die op een later moment zal zijn.
Veelvoorkomende sollicitatievragen met antwoord
1. ‘Nou, vertel me over jezelf’
- Structureer uw antwoord: Bespreek kort uw achtergrond, uw belangrijkste prestaties en waarom u enthousiast bent over de functie. Een fijne chronologie om hier aan te houden is
- Dit ben ik nu (heden)
- Zo ben ik hier gekomen (verleden)
- Hier wil ik naartoe (toekomst).
Dit voelt natuurlijk en u verantwoord waarom u gekwalificeerd bent door uw historische resultaten en uw toekomstige ambities. Om lege verkooppraat te voorkomen is het goed om hier kort en krachtig, maar wel illustrerend met voorbeelden en anekdotes, doorheen te lopen.
- Voorbeeld: “Ik ben nu Head of Ecommerce bij X. Hier ben ik verantwoordelijk voor A, B, en C, en zijn we in 2 jaar gegroeid van Y naar Z. Ik heb een achtergrond in marketing, met vijf jaar ervaring in digitale campagnes, waarna ik twee jaar een team leidde aan agency zijde. In deze twee jaar hebben wij elk kwartaal boven de benchmark van de markt en de agency gepresteerd. In mijn huidige functie ben ik er vooral trots op dat ik de betrokkenheid bij sociale media van al mijn cliënten heb vergroot, met een gemiddelde van 45% jaar op jaar. Van jullie open rol wordt ik enthousiast omdat deze aansluit bij mijn vaardigheden en passie voor innovatieve marketingstrategieën. Daarnaast past jullie bedrijfscultuur en filosofie goed bij waar ik nu deel van wil zijn.”
2. Waarom wil je hier werken?
- Erken de organisatie: Benadruk wat u bewondert aan de organisatie zelf, de markt, de fase van het bedrijf en en hoe uw waarden en doelen overeenkomen met die van de organisatie.
- Voorbeeld: “Ik bewonder de inzet voor duurzaamheid en innovatie. Ik ben gepassioneerd over het creëren van milieuvriendelijke oplossingen en werken met daarbij horende klanten en ik ben enthousiast over de kans om bij te dragen aan de projecten die ik langs heb zien komen. Vanwege uw huidige klantportfolio geloof ik dat ik als werknemer echt waarde toe kan voegen aan wat voor mij belangrijk is.”
3. Wat zijn je sterke en zwakke punten?
- Sterke punten: Kies sterke punten die relevant zijn voor de functie en geef voorbeelden. Als u bijvoorbeeld solliciteert naar de functie van een project manager, is het goed om aan te halen dat u enthousiast wordt van elke kans om iets te organiseren en dat uw omgeving dit weet, zoals toen u gevraagd werd als ceremoniemeester voor een huwelijk, of zoals u steevast de vakanties van vrienden en familie organiseert.
- Zwakke punten: Wees altijd eerlijk, maar kies geen zwakte die cruciaal is voor de functie. Leg uit dat u actief werkt aan het verbeteren van dit zwakke punt.
- Voorbeeld: “Een van mijn sterke punten is mijn nauwkeurigheid en aandacht voor detail, waardoor ik altijd werk van hoge kwaliteit lever. Een zwakte waar ik aan werk is spreken in het openbaar. Ik heb cursussen gevolgd om mijn zelfvertrouwen en vaardigheden op dit gebied te verbeteren, maar het blijft spannend voor me.”
4. Wat is een probleem dat je in een eerdere functie tegenkwam?
- Gebruik de STAR-methode: Situatie, Taak, Actie, Resultaat.
- Voorbeeld: “In mijn huidige functie had mijn team te maken met een strakke deadline voor een groot project. Er ontstond stress in het team waardoor de communicatie slecht verliep. Ik organiseerde dagelijkse check-ins om ervoor te zorgen dat iedereen op één lijn zat en bood ondersteuning waar nodig. Het resultaat was dat we het project op tijd af hadden en positieve feedback kregen van de klant. De structuur die ik toen heb neergezet, gebruiken we nog steeds bij vergelijkbare projecten.”
Nazorg van de sollicitatie
1. Opvolging
- Stuur een bedankbriefje: Stuur binnen 24 uur een bedank bericht over het kanaal waarover u initieel contact had. Ontbreekt dit? Dan is e-mail gangbaar. Spreek uw waardering uit voor de kans en herhaal uw interesse in de functie.
- Na het gesprek: Schrijf op wat er besproken is, wat goed ging, wat helaas onbesproken is gebleven en wat er verbeterd kan worden voor toekomstige sollicitatiegesprekken.
Nog één keer, een goede indruk
Het doel van dit artikel is om u voor te bereiden op een sterk eerste sollicitatiegesprek. Hoe summier ik probeer te blijven, het is toch een lang artikel geworden. Daarom nog één keer, de vuistregels voor het maken van een goede indruk:
- Wees uzelf: Authenticiteit is de sleutel. Wees oprecht in uw reacties en interacties, en probeer op een natuurlijke wijze de tips van dit artikel te gebruiken.
- Toon enthousiasme: Enthousiasme over de functie en het bedrijf zorgen ervoor dat het eerste gesprek fijn is.
- Wees voorbereid: Voorbereiding laat zien dat u de kans serieus neemt.
- Luister actief: Laat zien dat u luistert door te knikken, oogcontact te maken en vervolgvragen te stellen.
- Wees professioneel: Neem een professionele houding in uw taal, gedrag en kleding.
In conclusie
Met een sterke voorbereiding op uw sollicitatiegesprek, veelvoorkomende vragen en te verwachten situaties voor te bereiden en te oefenen en bewust te zijn van hoe u een sterke eerste indruk kunt maken, vergroot u uw kansen op succes. Doe uw vooronderzoek, en bereidt voor wat u graag wilt weten en leren uit uw gesprek, dat niet met een Google Search te vinden is.
Met een goede voorbereiding komt u goed beslagen ten ijs en kan ik met een gerust hard u succes wensen bij de volgende stap in uw carrière. Succes!
Wij kunnen u helaas niet helpen met solliciteren zelf, maar wij krijgen u wel aan tafel. Met Freecvtool bent u in ieder geval verzerkerd van uw beste cv tot nu toe, en naar wens een passende recruiter om u aan de sollicitatietafel te krijgen. Ga naar Freecvtool om snel, makkelijk en gratis uw volgende carriere stap te maken.